4.Escenes amoroses
Les escenes amoroses ocupen una sèrie important de capítols de la novel·la. Juntament amb la guerra, l’amor és un dels grans temes a Tirant lo Blanc.
Martí de Riquer, mestre i especialista en literatura medieval, assenyala que el tractament de l’erotisme a l’obra, incloent-hi les situacions més desimboltes, mai no és groller per la naturalitat amb què es reflecteix i pels components còmics i literaris que basteixen la narració.
Observeu la factura del llenguatge en els episodis amorosos i l’ús de recursos estilístics com la metàfora i els símbols, ja que el poder suggeridor i evocador de les paraules transmet l’abast de les accions.
- Durant la lectura, confeccioneu un recull amb totes les metàfores i símbols que fan referència a l’amor, l’enamorament o l’acte sexual. Agrupeu-los segons l’àmbit al qual pertanyen:
- Bèl·lic :
- La meva ànima plora gotes de sang-viuda reposada-(parlant a la pricesa del que deia tirant d’ella.) 215
- Després, analitzeu tres metàfores i símbols en una fitxa que inclogui aquests aspectes:
-Ho diu la princesa Carmesina parlant amb la duquessa Estefania referint-se a que Tirant li pot fer molt de mal sentimentalment , sent així el cor un símbol de l’amor
Un símbol represenatatiu en el món de l’art podría ser per exemple un cor trencat.
- la meva ànima plora llagrimes de sang
- Ho diu la Vuida Reposada parlant amb Carmesina del que teòricament Tirant diu de la princesa . Significa que sent dolor i tristesa de les coses que Tirant diu d’ella i per aixó plora sang , dos símbols també bastant importants els quals són les llàgrimes que mostren la tristesa i la sang que simbolitza el dolor d’una ferida.
- La verge Maria plora llàgrimas de sang a raó del seu fill mort (Dolor i Amor )
Aquest apartat malament resolt
ResponderEliminar